Sunday, March 15, 2009

Belajar al-Quran perlu berguru, tak cukup dengan VCD

#SOALAN
APAKAH hukumnya seseorang itu belajar mengaji melalui radio, televisyen atau cakera padat video (VCD) kerana segan dan kesuntukan masa menghadiri kelas agama?

ROS,
Perak

#JAWAPAN
MEMANG diakui teknologi moden banyak memberi kemudahan kepada kita terutama dalam mencari ilmu.

Bagaimanapun, dalam Islam belajar mengaji melalui kaset atau cakera padat video tidak mencukupi, malah tidak harus terutama dalam mempelajari cara membaca al-Quran yang betul.

Kaedah membaca al-Quran yang betul dapat diperoleh daripada cara dengar dan memperdengarkan bacaan itu.

Dengan adanya guru, kesilapan bacaan (tajwid) dapat dibetulkan. Guru akan memperbetulkan bacaan seperti idgham (degung), tebal, nipis dan sebagainya.

Jadi, berguru dalam mempelajari al-Quran adalah wajib kerana setiap penyempurnaan sesuatu yang wajib itu adalah wajib juga. Buanglah perasaan malu demi kebaikan diri sendiri.

Bagaimanapun, jika sudah pandai, kaset dan VCD boleh diterima sebagai alat bantu tetapi kepentingan guru tidak boleh dikesampingkan dalam era teknologi.

Sumber: Fikrah Doktor Salam, Harian Metro

FIKRAH DR.SALAM
Penolong Profesor Kulliyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr Abdul Salam Muhammad Shukri sedia membantu umat Islam yang berhadapan kemusykilan agama. Hantarkan masalah lengkap dengan nama, alamat penuh dan nombor telefon kepada:

Pengarang Rencana, Harian Metro, 31, Balai Berita Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpur.
E-mel: fikrah@hmetro.com.my

Related Posts/Pos-pos yang berkaitan:
Senarai kelas-kelas Al-Quran & Tajwid di Kuala Lumpur & Selangor

0 comments:

Related Posts with Thumbnails